De Kurilian Bobtail

 

De Kurilian Bobtail
 
De kat met het karakter van een hond en het staartje van een haas.....
 
Deze raskat vind zijn oorsprong op de Koerilen eilanden, behorende bij Rusland, gelegen tussen Kamtsjatka en Japan.
Ergens rond 1950 zijn de eerste katten van de eilanden naar het vasteland van Rusland gehaald en langzaam werd dit ras daar bekend, maar het zou nog enkele deccenia duren voordat West Europa deze kat ontdekt.
De eilanden liggen zeer afgelegen in een vulkanisch gebied, waar in de winter barre weersomstandigheden heersen.
Op de Koerilen eilanden leven deze katten nog steeds in het wild, ze leven daar in familiegroepen, vergelijkbaar zoals een troep met wolven, ze zijn op elkaar aangewezen om te overleven, de groep is dan ook zeer hecht en erg sociaal. De Kurilian Bobtail houd van jagen en vissen.
Het leven in familiegroepen op de geisoleerde eilanden heeft de kat gevormd tot wat hij is vandaag de dag, een harde, stoere maar zeer sociale en lieve kat.
 
Het lichaam van de Kurilian Bobtail is compact maar breed, de achterpoten iets langer dan de voorpoten met afgeronde voetjes. De poten vormen bijna een vierkant met het lichaam. De poezen kunnen aanzienlijk kleiner zijn dan de katers zijn. De ogen van de kat zijn walnootvormig en middelgroot. 
De staart van de kat is door de tijd heen veranderd (mede door de barre weersomstandigheden op de Koerilen eilanden) in een stompstaart, de stompstaart is dan ook dominant en kan in verschillende vormen en lengtes voorkomen en kunnen diverse knikken bevatten de staart kan stijf of flexibel zijn of een combinatie daarvan. Een Kurilian Bobtailkat zal dan ook altijd de stompstaart doorgeven aan zijn nageslacht.
De Kurilian Bobtail kan in zo'n beetje elke kleurvariant voorkomen, behalve de pointkleuren, en is er in 2 varianten n.l. de korthaar (KBS) en de halflanghaar (KBL) variant.
Het haar van de korthaar variant (KBS) is kort, zijdeachtig, plat liggend met een matige ondervacht, heeft korte haren op de staart.
De semilanghaar  (KBL)variant heeft fijn, zijdeachtig, platliggend haar met een matige ondervacht, heeft teen en oorpluimen en kan een prachtige volle kraag hebben, de staart is vol en pluizig en lijkt op een pompoen.
 
Niet alleen de bobtailstaart maar alsmede het karakter van de Kurilian Bobtail maakt hem zeer uniek.
 
 
 
 
 
Hallo!
Probeer uw eigen website te maken, net als ik! Het is makkelijk en u kunt het gratis proberen
ADVERTENTIE